Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nava

Mi a NAVA?

 

A NAVA - teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum - a magyar nemzeti műsorszolgáltatói köteles példány archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai, mint a kulturális örökség részei.

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) a magyar filmek számára.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, a törvény szabta kereteken belül - archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon, pl. könyvtárakbantekinthetők meg.

  

A Könyvtár, mint NAVA-pont

 

A könyvtár számítógépein a nyilvánosság számára visszakereshetővé, és hozzáférhetővé teszi az elektronikus médiában keletkezett kulturális értékeket.

A szerzői jogi törvény azt teszi lehetővé, hogy a NAVA a digitális gyűjteményét zárt hálózaton tegye közzé. A katalógus bárki számára szabadon hozzáférhető és kereshető az interneten (akár otthonról is), de a benne található műsorok a szerzői jogi törvényekkel összhangban csak a NAVA- pontokon, jelen esetben a könyvtárban tekinthetők meg, azonban nem tölthetők le!

A NAVA archívumában 2006. január 1-től kereshet, az m1, m2, a Duna Tv, az RTL Klub és a TV2 műsoraiból.

Ugyanígy kereshet az MNFA archívumában is, ahol 100 magyar film (1941-1981-ig), filmhíradók 1943. előttről találhatók.

A NAVA a fontosabb eseményeket, emlékéveket figyelemmel kíséri, válogatásokat tesz közzé a http://tematikus.nava.hu oldalon.

 Filmhíradók Online weboldal : www.filmhiradok.nava.hu/, amely az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be.

 www.nava.hu

 

 Hasznos kutatást, jó szórakozást kívánunk!